hey, friends, it’s me “your thunder buddy“.

Sorry that I haven’t posted anything in last two days, I was really busy in exams of Enforcement officer exam 2017 and I was out of my town, but now I’m back with answer key of enforcement officer exam 2017.

here, is the Questions and answer of EPFO 2017 (Code A) and I will add the rest of the question soon,

 

Question 1: Which one of the following is the synonym of the word written in capital letters in the sentence,”The  FUNDAMENTAL character of an individual defines his entire life”?

Answer 1: B) Essential

Question 2: Which one of the following is the synonym of the word written in capital letters in the sentence, “she has the habit of using HACKNEYED and redundant examples from her past even while dealing with the future generation”?

Answer 2: (C) Cliched

Question 3: Which one of the following is the synonym of the word written in the capital letters in the sentence, “she is an IMMACULATE soul whose presence makes all the difference“?

Answer 3: (a) Spotless

Question 4: Which one of the following is the antonym of the word written in capital letters in the sentence, “There is a great deal of Enmity“?

Answer 4: (a) Amity

Question 5: which one of the following is the antonym of the word written in capital letters in the sentence, “she was RELUCTANT to sell her car”?

Answer 5: (B) happy and (C) eager

Question 6: Which one of the following is the antonym of the word written in capital letters in the sentence,”I cannot comply with the QUEER regulations of your land”?

Answer 6: (D) Customary 

Question 7: which one of the following parts of the sentence, “as you know that the ignorant are easily duped”, has an error?

Answer 7: Doubtful  – as you know that the ignorant are easily duped-either ‘that’ usage is wrong or no error…

Question 8: Which one of the following parts of the sentence, “After a lot of argument I brought him forward to my point of view”, has an error?

Answer 8: (a) but still doubtful

Question 9: Which one of the following parts of the sentence,”Don’t ask him how he is because if he starts talking about his health you’ll never get off from him”, has an error?

Answer 9:

Question 10: Which one of the following words can be used as a substitute for the phrase,”A nursery where children of the working parents are cared for while their parents are at work”?

Answer 10: (B) creche

Question 11: Which one of the following words can be used as a substitute for the phrase, “That which cannot be taken by force”?

Answer 11: (d) Impregnable

Question 12: which one of the following is the appropriate question tag in the sentence,”take a seat, would you?

Answer 12: (C) won’t you

Question 13: Which one of the following is the appropriate question tag in the sentence, “Anyone can make mistakes…………..”? 

Answer 13: (A) isn’t it -Doubtful

Question 14: which one of the following phrasal verbs may be used in the blank space in the sentence, “he is fond of art and seems ………(suited) to be an artist”?

Answer 14:(A) fit out or (c) cut out

Question 15: which one of the following phrasal verbs may be used in the blank space in the sentence, “we were happy in the beginning, but now we all the troubles have………………(appeared).

Answer 15: (A) Cropped Up

Question 16: Which one of the following phrasal verbs may be used in the blank space in the sentence, “No one knows how it all…….(happened)”?

Answer 16:(B) came about

Question 17: Which one of the following phrasal verbs may be used in the blank space in the sentence, “I have to …………(finish) this work before I leave tomorrow morning?

Answer 17: (C) finish up

Question 18: Which one of the following prepositions may be used in the blank space in the sentence, “he lived a hand ………..mouth existence, surviving on just a few rupees a week?

Answer 18:(B) TO

Question 19: Which one of the Following can be used as a substitute for the words written in capital letters in the sentence,”there is no meaning to CRY OVER THE SPLIT MILK since the matter is over”?

Answer 19: (A) no use of worrying about

Question 20: Which one of the following can be used as a substitute for the words written in capital letters in the sentence, “serving the sufferers is true YEOMAN’S SERVICES”?

Answer 20: (C) An Excellent Work

Question 21: Who is the author of the work, The Evolution of provincial Finance in British India: A study in the Provincial Decentralization of Imperial Finance?

Answer 21: (B) B R Ambedkar

Question 22: In the context of international affairs, which one of the following is correct about lord Curzon?

Answer 22:

Question 23: Which one of the following is correct about Assam in British India?

Answer 23: (C) It was separated from Bengal in 1874, and along with Sylhet made into a chief commissioner’s province.

Question 24: What were the peasant associations set up in Kerala in the 1930s called?

Answer 24:

Question 25: why did the congress declare 9th May to be “Ethiopia day‘?

Answer 25: (C) Because Ethiopia was attacked by Italy in early 1936 and their resistance was considered freedom struggle.

Question 26: Who set up the Bharat Stree Maha Mandal which first met in Allahabad in 1910?

Answer 26:  (C) SaralaDevi Chaudhurani

Question 27: which one of the following is not a feature of the Non-Cooperation Movement?

Answer 27:

Question 28: Which one of the following publications was started by khan Abdul Ghaffar khan in 1928?

Answer 28: (B) Khudai khidmatgar

Question 29: who among the following was the founder of the Arya Mahila samaj in the early 1880s?

Answer 29: (C) Pandita Ramabai

Question 30: Who among the following is considered to be the first Indian to go to jail in performance of his duty as a journalist?

Answer 30: (D) Surendranath Banerjee

Question 32: Which social reformer’s autobiography, entitled Looking back, describes his experiences in setting up schools for women in Poona in the 1890s?

Answer 32:(A) Dhondo Keshav Karve

Question 33: who was the first director general of the archaeological survey of India?

Answer 33: (B) Alexander Cunningham

Question 34: Which one of the following works was not contributed by the famous social reformer begum Rokeya?

Answer 34: (C) Mother India

Question 36: which oone of the following statements regarding an overseas citizen of India (OCI) is not correct?

answer 36: (A) An OCI is a citizen of another Country

Question 37: Which one of the following is not a feature of the Aadhaar card (Targeted Delivery of financial And other Subsidies,Benefits and Services) Act,2016

Answer 36: (D) It is the responsibility of the Unique Identification Authority to ensure the security of identity of individual

Question 38: Forced Labour or beggar is a violation of which one of the following article of the constitution of India?

Answer 38: (D) Article 23

Question 39: Which one regarding the following statements regarding the constituent assembly of India is not Correct?

Answer 39: (D) The method of the selection in the case of represntatives of indian states was to be determined by the Governor-General of India.

Question 40: Which one of the following is not a Constitutional body?

Answer 40: (B)The Finance Commission

Question 41: Which one of the follwing is not a feature of monopolistic competition?

Answer 41:(C) Product in the market is homogeneous

Question 42: Social cost is higher than economic cost because

Answer 42: (D) Society includes both consumers and producers

Question 43: Cess on coal at  Rs.100 per ton is a type of

Answer 43: (A)Carbon Tax

Question 44: Core inflation is different from headline inflation because the former

Answer 44: (A) ignores articles of volatile nature in the price index

Question 45: Who among the following is the author of the book, choice of techniques

Answer 45: (A) A.K.Sen ( Amartya sen )

Question 46: which one of the following bodies has formulated the ‘National Student Startup Policy’,Launched by the President of India in november 2016?

Answer 46: (D) AICTE

Question 47: Who among the following was the chairman of the working group for determining the methodology for determining the methodology for construction of Producer Price Index (PPI) in india (2014)?

Answer 47: (D) B N Goldar

Question 48: which one of the following schemes is aimed at all-round development of adolescent girls in the age group of 11-18 years and making them self reliant?

Answer 48: (A) RGSEAG

Question 49: Panchayats ( Extension to the scheduled Areas) Acts,1996 permits self governance of natural resource by

Answer 49: (A) Gram sabha

Question 50: which one of the following countries is not a member of WTO?

Answer 50: (C) Iran

Question 51: A standup Enterprises can be established in

Answer 51: (D) 2,3,4 (MAnufacturing,Service and Trading Sector)

Question 52: Who among the following were conferred with rajiv gandhi khel ratan for the year 2016?

Answer 52: (D)1,2,3,4,

Question 53: ISRO in august 2016 successfully test launched Supersonic Combustion Ramjet (Scramjet) Engine.Which of the following statement with regard to scramjet Engine is/are correct?

Answer 53: (D) Neither 1 nor 2

Question 54: Startup Hubs are agreed to be set up in

Answer 54: (A)1,2 and 3 (IITs,IISERs,NITs)

Question 55: StandUp India Programme envisages each bank branch to give loan between Rs10 Lakh to Rs 100 lakh

Answer 55: (A) 1 only ( to at least one SC/ST Borrower

Question 56: In case of gold, revenue is recognized in the accounting period in which the gold is

Answer 56: (C) Mined

Question 57: As per the traditional approach,the expense to be matched with revenue is based on

Answer 57: (A) Original Cost Or Actual Cost

Question 58: Preliminary Expenses are the examples of

Answer 58: (D) deffered revenue expenditure

Question 59: Depreciation of fixed assests is an example  of

Answer 59: 

Question 60: In the context of accounting,the term IFRS stand for

Answer 60: (A) International Financial Reporting standards

Question 61: From the information given below,calculate the sum insurable :

Date of fire-01.03.2016

Turn over from 01.03.2015 to 29.02.2016- Rs 88,00,000

Agreed GP ratio :20%

Special circumstance clause provided for the increase of turnover by 10%

Answer 61:

Question 62: Income and Expenditure Account is

Answer 62: (D) Capital Account

Question 63: legacies are generally

Answer 63: (D) Capitalized and taken to suspense Account (doubt ful)

Question 64: The abnormal loss on consignment is credited to

Answer 64: (C) Consignment Account

Question 65: when goods are purchased for the joint venture,the amount is debited to

Answer 65: (B) Joint Venture Account

Question 66: Consider the Following information:

Rate of gross profit-25% on cost of goods sold

Sales-Rs 20,00,000

which one of the following is the amount of the gross profit?

Answer 66:

Question 67: Branch Account under Debtors System is

Answer 67: (C) Nominal Account

Question 68: The cost of electric power should be apportioned over different department according to

Answer 68: (C) horsepower multiplied by machine hours

Question 69: Under which schedule of the companies act,2013,the formats of financial statement are prescribed?

Answer 69: (C) Schedule III

Question 70: In the absence of any provision in the partnership agreement,Profits and losses are shared by the partners

Answer 70: (B) Equally

Question 71: Workers committee,Safety Committee and Canteen Management Committee are the Examples of

Answer 71: (A) worker’s participation in management

Question 72: Which one of the following is not part of the aims and purpose of the ILO as per Philadelphia Declaration?

Answer 72: (D) the war against want requires to be carried on with unrelenting vigour within each nation and is solely the responsibility of the government.

Question 73: Which one of the following is an exception from the five functional types of unionism identified by Robert Hoxie?

Answer 73: (D) Evolutionary Unionism

Question 74: which one of the following is the process in which representatives of workmen and employer involved in an industrial dispute are brought together before a third person or group of persons who facilitates/facilitate through mediation to reach a mutually satisfactory agreement?

Answer 74: (A) Arbitration

Question 75: Questions relating to the application or interpretation of a standing order certified under the industrial Employment (Standing Orders)Acts,1946 may be referred to

Answer 75: (C) Labour court

Question 76: A union whose membership may cover workers employed in  many industries,employment and crafts is known as

Answer 76: (B) General union

Question 77: Which one of the following perspectives of industrial relations is based on the assumption that both the parties strive (and have opportunity) to exercise economic (wages and benefits) as well as political (control) power?

Answer 77: (C) Radical Perspectives

Question 78: The provision of workers participation in management of industries is provided under

Answer 78: (B) Article 43A of the constitution of India

Question 79: which one of the following is not a trade union security measure

Answer 79: (C) open shop system

 

 

 

Thanks for listening

see you around friend

 

No Comments

Leave a Reply

Exam Fever
Free coaching medical and engineering, first time in Assam.

Share this on WhatsApp Hey, Friends. It’s Me “Your Thunder Buddy”   Supporting Free education in Assam Everyone has an aim in life and want to have a successful future. Mainly its a very good opportunity for the student who want to build good, safe and successful career in engineering …